Ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και μάλιστα με αιματηρή κατάληξη, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν έπειτα από καταδίωξη ένας 20χρονος Ρομά έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικού.

Ο 20χρονος νωρίτερα είχε προβεί σε κλοπή αυτοκινήτου και προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης. Αυτό όμως δίνει το δικαίωμα στους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να λειτουργούν ως αυτόκλητοι τιμωροί επιβάλλοντας μάλιστα ποινή θανάτου;

Η ενοχή δεν βαραίνει μόνο τους άμεσους θύτες. Όταν η δολοφονία τελείται από το χέρι εκείνων που έχουν καθήκον να προστατεύουν τους πολίτες και αντί για αυτό χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τον εξοπλισμό που τους έχει δοθεί και αφαιρούν μια ζωή, τότε  πρόκειται ξεκάθαρα  για κρατική δολοφονία.

Η ευθύνη του κράτους έγκειται  κατά κύριο λόγο σε δύο κομβικά σημεία.

Το πρώτο αφορά στην έλλειψη ψυχιατρικών ελέγχων στο προσωπικό της αστυνομίας ώστε να επιτευχθεί η  απομάκρυνση εκείνων που κρίνονται μη ψυχικά υγιείς και με δολοφονικές τάσεις.

Το δεύτερο αφορά στην ανοχή, στην ενθάρρυνση και πολλές φορές στην επιβράβευση της αστυνομικής βίας από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πολιτικό χώρο.

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις των κυρίων Α. Γεωργιάδη και Κ.Βελόπουλου. Συγκεκριμένα, ο πρώτος ανέφερε σε δήλωση του πως "οι αστυνομικοί πολύ καλώς αντέδρασαν!"  , ενώ ο δεύτερος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα  δηλώνοντας ευθαρσώς  πως "Εμείς, δεν θα οδηγούσαμε ποτέ τους αστυνομικούς στο αυτόφωρο και στον εισαγγελέα αλλά αντίθετα, θα τους παρασημοφορούσαμε. Διότι, με κίνδυνο της ζωής τους, τα σώματα ασφαλείας υπερασπίζονται τον πολίτη. Για εμάς αυτοί οι αστυνομικοί είναι ήρωες και δεν αξίζουν αυτής της δικαστικής ταλαιπωρίας".  Άραγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πάρει θέση αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού της ή την διευκολύνει να συντηρούνται τέτοια ακροδεξιά ένστικτα;

Δηλώσεις οι οποίες δεν προκαλούν πλέον εντύπωση μιας και είναι πλέον φανερή η σχέση μερίδας αστυνομικών με την ακροδεξιά πτέρυγα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων τα θύματα αστυνομικής βίας είναι κατά βάση ιδεολογικοί εχθροί, πρόσφυγες, μετανάστες, συνδικαλιστές ,αριστεροί, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τσιγγάνοι, διαδηλωτές.

Έχοντας έρθει στο φως της δημοσιότητας πλήθος από μαρτυρίες και αποσπάσματα καταθέσεων από επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές, από αστυνομικούς σε πολίτες πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προσαγωγή τους θα πρέπει όλοι να θορυβηθούμε και να διεκδικήσουμε την άμεση πάταξη του φαινομένου.

Ως Νέα Γενιά  ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ν.Ε. Ηλείας διεκδικούμε ένα σώμα που θα προστατεύει τους πολίτες και θα οδηγεί τους ενόχους στην δικαιοσύνη και όχι στον τάφο. Επιρρίπτουμε μερίδιο ευθύνης σε όλες τις κυβερνήσεις (για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας για την περίοδο 2015-2019) που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις μισαλλόδοξες τακτικές που ακολουθεί ένα κομμάτι της ΕΛ.ΑΣ. και ζητούμε μια κοινωνία χωρίς σερίφηδες που βρίζουν, χτυπούν, δολοφονούν και μένουν ατιμώρητοι ή αποφυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.