Όπως όλοι γνωρίζουμε, η καθιέρωση του 8ώρου και το μέγιστο όριο των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα, σηματοδοτήθηκε από την πρώτη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας του ILO το 1919. Έκτοτε έγιναν πολλές κινητοποιήσεις τόσο για την καθιέρωση του 8ώρου όσο και για την ανάδειξη της Κυριακής ως αργία.

Πολλές δεκαετίες μετά, φτάνουμε στο 2021 όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να αλλάξει τα κεκτημένα τόσων ετών και να περάσει στη βουλή εργατικό νομοσχέδιο όπου αυξάνεται το ωράριο εργασίας από 8 σε 10 ώρες και παράλληλα όχι μόνο δεν θα λογίζονται οι παραπάνω ώρες ως υπερωριακές, αλλά θα ανταλλάσσονται με μπόνους ρεπό σαν να μαζεύουμε κουπόνια του σουπερμάρκετ. Παράλληλα όποια επιχείρηση επιθυμεί θα μπορεί να δουλεύει και Κυριακές.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 04 Ιουνίου 2021 και αναμένεται να ψηφιστεί στις 10/06/21. Την ίδια μέρα να σημειώσουμε ότι έχει κηρυχθεί πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο νομοσχέδιο έκτρωμα.

Μάλιστα η δήλωση του Κώστα Χατζηδάκη ‘’ότι δεν είναι τρελοί όσοι θέλουν να εργάζονται υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται’’ είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης.

Το «τυράκι» της κυβέρνησης σε όλο αυτό είναι ότι ο υπάλληλος θα μπορεί να επιλέξει αν θα εργαστεί τις παραπάνω ώρες. Τέτοιου είδους πολυτελείς ελευθερίες, ξέρουμε όλοι πώς εφαρμόζονται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο. Φρόντισε άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση να μας το θυμίσει με το πρωτοφανές «φιρμάνι» που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου προς τους υπαλλήλους του, όπου τους απαγορεύει να παίρνουν μέρος σε δίκες εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση ατομικών συμβάσεων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε πολλούς κλάδους από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά το νέο εργασιακό νομοσχέδιο βλέπουμε τους εργαζόμενους χωρίς ελευθερίες και προστασία καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του σώματος επιθεώρησης εργασίας φαίνεται να απουσιάζουν.

Η κυβέρνηση των Α(χ)ρίστων για μια ακόμα φορά βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και φροντίζει για το «καλό» τους.

Ο Σύριζα - Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή λέει ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ώρου και Όχι στην φθηνή και ελαστική εργασία.