Οι διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου αποτελούν πληγή για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Η διαμόρφωση αντιλήψεων και η αναπαραγωγή στερεοτύπων ανανεώνουν και ενισχύουν την επιθυμία για κυριαρχία της ετεροφιλίας και οδηγούν στον στιγματισμό των ομοφυλόφιλων εγκλωβίζοντας τους ουσιαστικά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δεν είναι κοινώς αποδεκτοί. 

Η ομοφοβία αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ακόμα και σήμερα και είναι θλιβερό ότι πολλές φορές ενισχύεται από την στάση θεσμών όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, η εκκλησία και τα ΜΜΕ. Εκφράζεται με επικίνδυνους τρόπους οι οποίοι ξεκινούν από τον αρνητικό σχολιασμό και την λεκτική βία και φτάνουν έως τον ξυλοδαρμό και την αφαίρεση ζωής. Συμπεριφορές οι οποίες καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας και αφαιρούν από το άτομο το δικαίωμα επιλογής της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας. Μια ημέρα ορόσημο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αφού μέχρι το 1969 η ομοφυλοφιλία θεωρείτο ασθένεια. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τότε, η τρέχουσα κοινωνική κατάσταση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ δημιουργώντας τους αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας. Οι διακρίσεις και ο φόβος επιρεάζουν την ζωή και τις επιλογές τους σε όλους τους τομείς αναγκάζοντας τους πολλές φορές να επιλέγουν την αφάνεια ως ¨στρατηγική επιβίωσης¨. Από την παιδική  κιόλας ηλικία μαθαίνουν να ντρέπονται και να αποσιωπούν την σεξουαλική τους ταυτότητα επιρρεασμένοι από τα χλευαστικά σχόλια εις βάρος των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών στο σχολείο. Ακόμα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον σπάνια υπάρχει κατανόηση και αναγνώριση των αναγκών τους. Γενικότερα η απουσία αναφορών στον δημόσιο ή εκπαιδευτικό λόγο για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα οδηγούν αναπόφευκτα στην περιθοριοποιήση όσων δεν "ταιριάζουν" με την ετεροκανονικότητα.  Η αρχή της ίσης μεταχείρισης αποτελεί θεμελιώδη αξία η οποία θα έπρεπε να διδάσκεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτρέποντας έτσι τον κοινωνικό ρατσισμό, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα μίσους.

Βάση ερευνών η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με το λιγότερο συμπερηλιπτικό κοινωνικό περιβάλλον απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα αλλά και στις χώρες στις οποίες  είναι πολύ πιθανόν άτομα ΛΟΑΤΚΙ να πέσουν θύματα βίας, παρενόχλησης και διάκρισης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα του κάθε ατόμου να αυτοπροσδιορίζεται και επιδιώκει την διαμόρφωση του νομικού πλαισίου ώστε να δοθεί μια ανάσα δικαιωμάτων στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.  Κατά την κυβερνητική του θητεία έφερε τις πρώτες τομές υπέρ τους και πρότεινε συνταγματική αναθεώριση για την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού,ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου και προάγοντας την  καθολική προστασία των δικαιωμάτων τους. Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αποτυπώνεται στην πραγματοποίηση σημαντικών ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεων  όπως η κατάργηση του άρθου 347 του Ποινικού κώδικα, η ψήφιση του σύμφωνου συμβίωσης, η ενίσχυση του αντιρατσιστικού νόμου κ.α. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οραματίζεται μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις και απαρχεομένα στερεότυπα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει μια οπισθοδρόμιση, μάλιστα ήταν αυτή που καταψήφισε τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλλου.  Παραβιάζει επανειλημμένα τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και βουλευτές της έχουν τοποθετηθεί επανειλημένως απαξιωτικά και χλευαστικά για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες, κάνοντας χρήση του δημοσίου βήματος που διαθέτουν. Είναι άξιο αναφοράς,δε, πως η Ελλάδα επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας έχασε πέντε θέσεις στην βαθμολογική κατάταξη  όπως προκύπτει και από τον δείκτη αξιολόγησης της ILGA-EUROPE για το 2021.

Ως Νέας Γενιά προωθούμε τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και καταδικάζουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ρητορική μίσους και την βία! Δεν αποδεχόμαστε τον σεξισμό και την ομοφοβία και θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ανεύρεσης τρόπων  πρόληψης της ανάπτυξης ομοφοβικών τάσεων.  Τάσεις οι οποίες μπορούν να εξαλειφθούν μέσω της ανάπτυξης πολιτικών ίσης μεταχείρισης, μέσω την ενίσχυσης της εφαρμογής της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και μέσω ενημερωτικών εστρατειών που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίση και στην κοινωνική ωριμότητα!