ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα… ΟΧΙ στην Νέα Δουλοπαροικία

Η εργατική τάξη βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης η οποία με περίσσιο θράσος επιχειρεί να φορτώσει την νέα οικονομική κρίση σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ο εργασιακός μεσαίωνας επιστρέφει, τα δικαιώματα που κερδήθηκαν με θυσίες και αγώνες ποδοπατώνται και οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε έρμαια της εργοδοτικής αυθερεσίας με τις... ευλογίες της δεξιάς! 

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και επισφάλιας η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει έναν ταξικό πόλεμο αδιαφορώντας για τις συνέπειες!  Με το νέο νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία δηλώνει απροκάλυπτα πιστή υπήκοος των μεγάλων αφεντικών, προασπίζοντας τα συμφέροντα τους μέσω αντεργατικών ρυθμίσεων και καθιστώντας πλέον σαφές ότι βρισκόμαστε κάτω από ένα καθεστώς πραγματικής υπαγωγής στο κεφάλαιο.

Μετά την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, τις αντικοινωνικές πολιτικές και τις καταστροφικές αστοχίες στον οικονομικό τομέα, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση έρχεται να συνθλίψει τα κατώτερα στρώματα, να υποβαθμίσει τις συνθήκες στους χώρους εργασίας και να καταπνίξει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας οπισθοδρόμησης αντεργατικού χαρακτήρα η οποία στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

*Την κατάργηση του οκταώρου και την  θεσμοθέτηση της  "δωρεάν εργασίας", καθώς δεν προβλέπεται υπερωριακή αμοιβή, για δεκάωρη εργασία, αλλά επιστροφή του επιπλέον χρόνου σε άδεια.

* Την κατάργηση  του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς αφαιρείται η βασική του αρμοδιότητα, όπως είναι οι "εργατικές διαφορές".

* Την αποδυνάμωση  των συνδικάτων, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια,με την πρόβλεψη ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων για απεργία, αλλά και με την αύξηση στο 40% για το προσωπικό ασφαλείας που θα πρέπει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας.

* Την επαναφορά  του εργοδοτικού "λοκ άουτ", με ποινικές διώξεις κατά συνδικαλιστών και την κήρυξη των απεργιών ως παράνομων.

* Την καθιέρωση της "προειδοποίησης απόλυσης" με διάρκεια 4 μηνών και καταβολή στον εργαζόμενο το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσής του.

Για κάθε σκεπτόμενο παρατηρητή είναι εμφανές πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας κατά την οποία το καπιταλιστικό σύστημα  απειλεί κεκτημένα χρόνων και επιτίθεται στο εργατικό κίνημα.  Απαιτείται, λοιπόν, πολιτική ωριμότητα και κριτική ικανότητα των μαζών ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντισταθούν στην δεξιά πολιτική διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους.  Η αφύπνιση της επαναστατικής μαχητικότητας της εργατικής τάξης και η ισχυρή αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους εργατικούς κλάδους είναι το όπλο στην κοινονικοπολιτική μάχη για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται στην πρώτη γραμμή της "Μητέρας των μαχών" πιστός συναγωνιστής όσων παλεύουν ενάντια στην νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Όλοι μαζί οφείλουμε να θωρακίσουμε σήμερα το εργατικό μέτωπο δίνοντας την πρώτη ηχηρή απάντηση στην πολύπλευρη επίθεση που δεχόμαστε!

Η μαζική αντίδραση αποτελεί διαχρονικά τον φόβο των κυβερνήσεων γεγονός που επιβεβαιώνεται από την συστηματική προσπάθεια κατάργησης κάθε μορφής διαμαρτυρίας και την απροκάλυπτη στοχοποίηση του κόσμου του αγώνα. Η οργανωμένη αντίδραση, δημοκρατικού χαρακτήρα, είναι η δύναμη του λαού ενάντια στις μικροπολιτικές τακτικές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες δεν πρέπει να γίνουν αποδέκτες από μια σύγχρονη κοινωνία. Όσο ο κ. Μητσοτάκης και οι εκλεκτοί του θα μεθοδεύουν την κατάργηση των κεκτημένων του 1886, άλλο τόσο εμείς θα αρνούμαστε να υποκύψουμε στις ασφυκτικές πιέσεις που το σύστημα ασκεί.

Κάνεις μόνος στο εργασιακό κολαστήριο που ετοιμάζουν για εμάς!

 Όλοι μαζί ενάντια στο καθεστώς εκμετάλλευσης που στηρίζει το νέο αντ-εργατικό νομοσχέδιο!

ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ 

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΛΕΙΑΣ