Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που έκανε την εμφάνιση του ο εφιάλτης του Covid-19. Σύμφωνα με πρόσφατη καταμέτρηση, τα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται στα 82,6 εκατομμύρια ενώ οι νεκροί φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα 1,8 εκατομμύρια. Σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα εναπόθεσε τις ελπίδες της για την αντιμετώπιση του φονικού ιού στην ανεύρεση εμβολίου.

Από την αρχή της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση έταζε ¨λαγούς με πετραχήλια¨  κάνοντας λόγο για λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας και  θωράκιση του ΕΣΥ, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να μετέχουν με υπομονή σε μια συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό. Στόχος της, δήλωνε, να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια μέχρι η ιατρική κοινότητα να έχει διαθέσιμο το σωτήριο εμβόλιο που θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε χωρίς φόβο στην καθημερινότητα μας,

Έκτοτε, φρόντισε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία να αναιρεί επανειλημμένως τα λεγόμενα της κουνώντας με θράσσος το δάχτυλο στους πολίτες χρεώνοντας τους την δική της ανικανότητα. Μέτρα χωρίς σχέδιο, σπασμωδικές κινήσεις χωρίς αποτέλεσμα, απανωτά φιάσκο και μια προκλητική αδιαφορία! Και όλα αυτά συνοδευόμενα με τις γνωστές πολιτικές φαμφάρες των ¨αρίστων¨ περί τεραστίων ποσοτήτων εμβολίων που θα έφταναν σύντομα στην χώρα και την προτροπή για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, στις 18-8-2020 ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλας έκανε εκτίμηση για 70.000 εμβόλια τον Δεκέμβρη, τα οποία θα αποτελούσαν την 1η δόση εμβολιασμού στην χώρα. Στην συνέχεια, 3-12-2020 ο κ. Πέτσας, ανακοίνωσε επισήμως ότι θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες μηνιαίως. Λίγες μέρες αργότερα, στις 25-12-2020 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε ίσως το μεγαλύτερο plot twist της θητείας της! Αντί για την κινηματογραφική άφιξη μεγάλων φορτηγών ψυγείων, για τα οποία έκαναν λόγο διαρκώς, κατέφθασε ένα μικρό φορτηγό με μόλις 9.750 δόσεις. Ακόμα και τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ μειδίασαν στο νέo κατόρθωμα της κυβέρνησης!

Οι εξαγγελίες των ¨αρίστων¨ έθεταν ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων άνω των 65 χρονών με υποκείμενα νοσήματα, και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθούσε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Όπως κάθε εξαγγελία της ΝΔ έτσι κ αυτή έμεινε στα λόγια! Πρώτοι στην λίστα μπήκαν οι κυβερνώντες και οι οικείοι τους και αφού σιγουρευτήκαμε πως προστατεύτηκαν και δεν θα χαθούν τα φωτεινά μυαλά τούτου του τόπου, σταμάτησαν οι εμβολιασμοί! Υγειονομικοί από πολλά νοσοκομεία της χώρας προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες για αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών αλλά ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον λόγω κακοκαιρίας, δεν λαμβάνει σήμα από τους "ήρωες της πρώτης γραμμής" ! Άλλωστε είναι γνωστό μήνες τώρα πως το υγειονομικό προσωπικό έχει ως ασπίδα έναντι του κορονοϊού τα χειροκροτήματα, οπότε οι μάσκες, τα γάντια και το εμβόλιο περιττεύουν!

 Η είδηση που κυκλοφορεί από την πρώτη κιόλας μέρα του ’21 είναι πως η Ευρώπη αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27 χώρες της με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να παραδέχεται πως όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες δεν ήταν γνωστό ποιό εμβόλιο θα εγκιθεί, οπότε προτίμησε να κλείσει συμφωνίες με πολλές υποσχόμενες εταιρείες και όχι με μια! Συμφωνίες εις βάρος της δημόσιας υγείας και ολέθρια λάθη που οδηγούν στην αναστολή εμβολιασμών και στοιχίζουν ζωές. Στην Ελλάδα οι προβλέψεις για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως το Πάσχα έχουν βγει ήδη εκτός προγραμματισμού, με επικρατέστερο θετικό σενάριο να καταφέρουν να εμβολιαστούν έως τότε 625.000 συμπολίτες, δηλαδή περίπου το 5% του συνολικού πληθυσμού.

Ενώ, λοιπόν, το αφήγημα του εμβολιασμού εμφανίζει διαρκώς κενά, το ΕΣΥ καταρρέει και η κοινωνία δεινοπαθεί, η κυβέρνηση της Δεξιάς επιλέγει να προσωποποιήσει και πάλι μια από τις παλιές παραδοσιακές μας ρήσεις αφού εδώ ο κόσμος καίγεται και… ο κ. Κικίλας υπέγραψε, Παραμονή Χριστουγέννων, απόφαση για καμπάνια ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού κόστους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ! Για όσους αναρωτιούνται για το εάν πρόκειται για νέα ¨λίστα Πέτσα¨ την απάντηση δίνει η δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Διαφάνειας , Βέρας Γιούροβα : « Δεν είναι μόνο η ελληνική περίπτωση.  Το ίδιο κόλπο βλέπουμε και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στην Σλοβεκία. Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει από την αρχή της πανδημίας την σοβαρότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνει την πρόθεση να ασχοληθεί σοβαρά με την μάστιγα της εποχής και αρκείται σε διαγγέλματα περί ατομικής ευθύνης και σε επικοινωνιακά κόλπα. Δύο στάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες και ως χώρα έχουμε την ατυχία στο τιμόνι να βρίσκεται η χειρότερη εκδοχή εκπροσώπων που θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ! Ας ελπίσουμε πως δεν έπονται τα χειρότερα….