Οι ευχές που μοιράστηκε η κοινωνία για μια καλύτερη χρονιά απαλλαγμένη από τις δυσκολίες της προηγούμενης δεν βρήκαν αντίκρισμα μιας και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας επιφύλασσε νέα έκπληξη ως Πρωτοχρονιάτικο μπουναμά. Πριν καλά καλά περάσουμε το κατώφλι του 2021, ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει το καθολικό lock down αφήνοντας μας για ακόμα μια φορά άφωνους! Θα έλεγε κανείς πως έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του, κάθε μέρα που περνάει να δίνει ολοένα και πιο δυνατό χτύπημα στην οικονομία μέχρι να την οδηγήσει σε ολική κατάρρευση, γεγονός που δεν θα αργήσει να συμβεί με τις τακτικές που ακολουθεί.

Δεν έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που η κυβέρνηση μας παρουσίασε όλο θέρμη και καμάρι την μέθοδο click away.Ένα εγχείρημα το οποίο απέτυχε παταγωδώς μιας και η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν διαθέτουν λειτουργικά οργανωμένο e-shop! Το Υπουργείο Ανάπτυξης βέβαια έσπευσε να μιλήσει για επιτυχής διάσωση του 35% του ετήσιου τζίρου ξεχνώντας να αναφέρει ότι τα στοιχεία αφορούν τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, δηλαδή το 15-20% των επιχειρήσεων έναντι του 80-85% που δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν! Οι αντιδράσεις των εμπoρικών συλλόγων , τα ξεκάθαρα νούμερα που απεδείκνυαν την αδυναμία εφαρμογής της μεθόδου και η κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών δεν ήταν ικανά να μεταπείσουν τους κυβερνώντες και να τους οδηγήσουν στην ανεύρεση μιας πιο πρακτικής και ουσιαστικής λύσης για το άνοιγμα της αγοράς.

Μετά την… ¨μεγάλη επιτυχία¨ που σημείωσε το click away και πριν καλά καλά κατανοήσουμε τον νέο τρόπο αγορών που μας επιβλήθηκε, στο τραπέζι έπεσε μια ακόμα ευφάνταστη ιδέα, το click in shop. Μια ¨νέα ανάσα¨ στους μικρομεσαίους εμπόρους, όπως  χαρακτήρισαν την νέα μέθοδο  οι εμπνευστές της, σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει ραντεβού προκαθορισμένης ώρας ώστε να επισκέπτεται το κατάστημα που επιθυμεί  και να προβαίνει στις αγορές του. Το μελάνι για την περιγραφή του click in shop δεν πρόλαβε να στεγνώσει και ο κ. Μητσοτάκης , ως άλλος Μωυσής, μας δίνει την νέα του εντολή για να μας σώσει: Καθολικό lock down με αυστηρότερα μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ!

Η ασυνεννοησία που επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς και η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται η χώρα, αποτυπώνονται στο γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες Υπουργοί της  έκαναν δηλώσεις για άνοιγμα της αγοράς σε ζώνες και χαλάρωση μέτρων ενώ λίγα 24ωρα αργότερα ανακοινώθηκε δια στόματος Πέτσα το άκρως αντίθετο σενάριο! Ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να ξανακλείσει την ,υποτιθέμενη, ανοιχτή αγορά και μάλιστα αστραπιαία που δεν σκέφτηκε καν τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται από αυτήν του την απόφαση. Συγκεκριμένα, καταναλωτές οι οποίοι είχαν ήδη προβεί σε παραγγελίες προϊόντων θα πρέπει να μείνουν ξεκρέμαστοι μέχρι νεοτέρας! Όσο για τους επαγγελματίες πιθανότατα να δουν για ακόμα μια φορά τις ελάχιστες παραγγελίες τους να ακυρώνονται η μια μετά την άλλη.

Αντί για την αυτονόητη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και τον ορθό σχεδιασμό για ασφαλές άνοιγμα της αγοράς έστω και σταδιακά, η κυβέρνηση στρέφει για ακόμα μια φορά την κάνη σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες!! Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε εκ νέου καθολικό lock down ερήμην των λοιμοξιολόγων; Σαφέστατη  η απάντηση: διότι γνωρίζει πολύ καλά την αποτυχία της στην διαχείριση τόσο της ιχνηλάτισης όσο και των υπόλοιπων επιλογών της με αποτέλεσμα η επιβολή lock down να είναι πλέον μονόδρομος. Σχεδόν ένα χρόνο τώρα, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο των α(χ)ρίστων ανοιγοκλείνει την αγορά χωρίς προβλέψεις και σχεδιασμό οδηγώντας χιλιάδες επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού. Η οικονομική στήριξη και οι ελαφρύνσεις φυσικά δεν υπάρχουν ούτε καν σαν έννοιες στο λεξικό των υπευθύνων.

Οι εμπορικοί σύλλογοι ζητούν διαρκώς στις δηλώσεις τους «να δημιουργηθεί ένα ασφαλές υγειονομικό πλαίσιο για άνοιγμα της αγοράς» και να δοθεί ανάσα οικονομικής στήριξης στον κλάδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται από την αρχή της πανδημίας δίπλα τους κάνοντας επανειλημμένως προτάσεις για την στήριξη της οικονομίας οι οποίες μετατρέπονται από την κυβέρνηση τη ΝΔ σε  φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Μια κοινωνία και μια οικονομία διακόπτης στα χέρια του κ. Μητσοτάκη τον οποίο ανοιγοκλέινει κατά βούληση εως να καταστρέψει ολοσχερώς ότι παρέλαβε την 7η Ιουλίου 2019!