Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ν.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


    Η έμφυλη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ένα παγκόσμιο, πολυδαίδαλο, επίκαιρο και πολυεπίπεδο κοινωνικό φαινόμενο ζωής και θανάτου, το οποίο περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται.   

    Η φτωχοποίηση των γυναικών σε συνδυασμό με την κατάχρηση εξουσίας, την σεξιστική αντιμετώπιση στους χώρους εργασίας, τον εξαναγκασμό, την στέρηση της ελευθερίας, δημιουργούν ένα πλέγμα ανασφάλειας γύρω από τη σύγχρονη γυναίκα υποβιβάζοντας διαρκώς τη θέση της στη δημόσια κοινωνική και πολιτική σφαίρα. 

    Τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα φαινόμενα σεξιστικής βίας τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς οδήγησαν σε γυναικοκτονίες με θύτη (αν όχι σε όλες στην συντριπτική πλειοψηφία) πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο.

    Πρότυπα, κοινωνικά στερεότυπα, ανθρώπινα δικαιώματα, ζήλια, κοινωνική διαστρωμάτωση, εξουσιαστικές τάσεις, κτητικότητα, εκτυλίσσονται σαν ένα τεράστιο κουβάρι που διπλώνεται και αναδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. 

    Θύτης και θύμα αναμετρώνται καθημερινά, με έκδηλη την ανοχή προς τον θύτη και την έλλειψη ενσυναίσθησης προς το θύμα, τόσο από την ίδια την κοινωνία όσο και από το κράτος.

    Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών προβληματίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ και τη Νέα Γενιά του. 

    Αφουγκραζόμαστε τον παλμό της κοινωνίας και επιδιώκουμε να συνθέσουμε από κοινού την επόμενη μέρα η οποία θα αντικατοπτρίζει ένα νέο συμβόλαιο δικαιοσύνης, σεβασμού, εκτίμησης και ισότητας. Στο νέο αυτό συμβόλαιο με την κοινωνία, η γυναίκα έχει περίοπτη θέση.  

    Πρώτιστο μέλημα μας οφείλει να είναι η εξάλειψη κοινωνικών στερεοτύπων στα οποία εδράζεται η ανισότητα των φύλων, η ασφάλεια στον κοινωνικό και εργασιακό χώρο, η αλληλοϋποστήριξη, οι δράσεις πρόληψης, η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών που θα επιτρέψουν την αυτοδιάθεση και την ελευθερία ώστε να αντιμετωπιστεί στον πυρήνα της η έμφυλη βία με τελικό σκοπό την πλήρη εξάλειψη της από την κοινωνία μας.