Η φράση στο τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού για ‘’αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται ’’μας έκανε αλγεινή εντύπωση. Η Ελλάδα από όσο γνωρίζουμε, είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε πολίτες που δικαιούνται ελευθερίες και σε πολίτες που δεν δικαιούνται.

Είναι γνωστό  ότι στο κυβερνών κόμμα δεν αντιλαμβάνονται όλοι τη Δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι είναι νοσταλγοί της Επταετίας, άλλοι της Βασιλείας και άλλοι θα ήθελαν να επαναφέρουν και το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ίσως και να το επαναφέρουν εν καιρώ. Προς το παρόν ο διχασμός που θέλουν να πετύχουν διακαώς, είναι αυτός των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων.

Γιατί όμως να θέλει ένας σοβαρός πολιτικός άνδρας του διαμετρήματός του Κυριάκου Μητσοτάκη  να μας διχάσει;

Αυτό που εύλογα σκεφτόμαστε είναι ότι  είχαμε αρχίσει όλοι να συμφωνούμε σε ένα πράγμα. Ότι η διαχείριση της πανδημίας και γενικά η κυβερνητική του πολιτική ήταν για γέλια και για κλάματα. Οπότε ένας έξυπνος τρόπος -λέμε τώρα- για να αποφύγει τα χειρότερα ήταν σπέρνοντας τη διχόνοια. Όμως το κοντόφθαλμο αυτό πλάνο έχει συνέπειες για την ίδια μας τη ζωή.

Δεν μπορεί να μιλάς για απαγορεύσεις όταν δεν έχεις φροντίσει για την ενίσχυση του Εθνικού συστήματος Υγείας.

Δεν μπορεί να κάνεις δηλώσεις πριν 15 μέρες για κλείσιμο νοσοκομείων που απέχουν μεταξύ τους 20 χλμ  (μεταξύ αυτών και της Αμαλιάδας) και να λες ότι φροντίζεις για την υγεία.

Και αν κάποιοι δεν έχουν πειστεί για τα εμβόλια ακόμα ή φοβούνται  είναι και πάλι ευθύνη της πολιτείας.  Είναι απαραίτητο να εμπιστευτούμε την επιστήμη και τους ανθρώπους του πνεύματος. Τα εμβόλια είναι Ζωή.  Αλλά δεν μπορείς να επιτύχεις κάτι ούτε υποχρεώνοντας ούτε δωροδοκώντας τον πολίτη.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι συμβουλευτικός και δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να συζητάμε για στέρηση δικαιωμάτων και ελευθεριών για τους πολίτες. Γιατί όταν σπέρνεις διχόνοιες, θερίζεις θύελλες.

Λίγες τελευταίες σκέψεις σχετικά με το συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι εικόνες που βλέπουμε είναι μια μικρογραφία της ετερογένειας της σύγχρονης κοινωνίας.

Κάποιοι με μάσκες να διαμαρτύρονται για την μη στελέχωση του ΕΣΥ, φοβισμένοι και προβληματισμένοι για τις κυρώσεις, για τις παρενέργειες των εμβολίων για τη στέρηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης.

Κάποιοι άλλοι αντιεμβολιαστές, αρνητές της επιστήμης, φανατισμένοι θρησκόληπτοι.

Μαζί με αυτούς και κάποια ακροδεξιά στοιχεία που έριξαν το δηλητήριο κατά της Αριστεράς και των κινημάτων.  Ακούστηκε μάλιστα και το σύνθημα «Αυτή η γη δεν σας ανήκει αναρχικοί και μπολσεβίκοι» 

Κάποιοι κρατούν στα χέρια τους τη μάσκα, κάποιοι τη σημαία και κάποιοι την εικόνα της Παναγίας, άλλοι ένα βιβλίο, μια εφημερίδα. Όλοι άλλωστε όταν νιώθουμε τον κίνδυνο πιανόμαστε από ότι θα μας δώσει δύναμη και θεωρούμε ότι θα μας προστατέψει.

Είμαστε με τη Δημοκρατία και φυσικά θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα να διαδηλώνεις.

Τον πόλεμο με την πανδημία θα τον κερδίσουμε με τη γνώση, την ενημέρωση και την επιστήμη.

Τον πόλεμο που μαίνεται στην κοινωνία και την ακραία πολιτική μίσους τον νικάς με τη ψήφο σου.

Όχι στο διχασμό

Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ναι στα εμβόλια

Ναι στην Επιστήμη