Ο ξένιος Δίας ήταν προστάτης της φιλοξενίας. 
Στη χώρα μας έχουμε μεγάλες εισροές προσφύγων οι οποίοι δεν είναι οικονομικοί μετανάστες αλλά εγκατέλειψαν το σπίτι τους και τη χώρα τους μετά από βομβαρδισμούς και ήρθαν στην Ευρώπη, και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, με κίνδυνο της ζωής τους μόνο και μόνο προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα στη ζωή και να μην πεθάνουν στη χώρα τους. 
Στην ερώτηση αν το επέλεξαν η απάντηση είναι σίγουρα όχι.

Η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 ορίζει ποιος θεωρείται πρόσφυγας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που Ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950, επίσης με πλήθος διατάξεων, προστατεύει τους πρόσφυγες. Να δούμε όλα αυτά πως μεταφράζονται στην Ελληνική πραγματικότητα.

Οι πρόσφυγες διαμένουν σε δομές όπως στη Μόρια της Λέσβου και στο Καρά Τεπέ σε σκηνές, στοιβαγμένοι, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης ειδικά εν μέσω χιονιά που περάσαμε. Κάποιοι με το πρόγραμμα ESTIA II χάρη στην Ε.Ε είναι τυχεροί και διαμένουν σε σπίτι στην ενδοχώρα. Παράλληλα όμως οι διαμένοντες ήταν 5000 στη Μόρια επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ έγιναν 20000 επί ΝΔ. Παρ'ολα αυτά καθημερινά ο νυν υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου παρουσιάσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα με πλαστά νούμερα.

Τον Μάρτιο του 2020 μια βάρκα με πρόσφυγες έφτασε στη Λέσβο και οι πρόσφυγες δέχτηκαν μια άκρως ρατσιστική επίθεση και ιδίως μια εγκυμονούσα.

Έκτοτε πολλά είναι τα περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων  ακόμα και με πολίτες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

Η κυβέρνηση του Σύριζα κατάφερε από 1. 032. 408 εισροές το 2015 να τις μειώσει σε 123. 663 το 2019. Παράλληλα πάντα ήταν στο πλευρό των κατατρεγμένων προσφύγων με δράσεις αλληλεγγύης όπως στις 13 Νοεμβρίου 2019 όπου ο Σύριζα υποδέχτηκε με τρόφιμα τους πρόσφυγες στον Πειραιά και στις 30 Ιουλίου 2020 όπου η Νεολαία Σύριζα πρόσφερε τρόφιμα σε πρόσφυγες στην Πλατεία Βικτωρίας .

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 έγινε συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού και του φασισμού και υπέρ των προσφύγων στην Αθήνα.

Ο Σύριζα προοδευτική συμμαχία είναι υπέρ της ισότητας και της Αλληλεγγύης και πρεσβεύει ότι όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή.