8 Μαρτίου σήμερα. Ας πάμε ένα ταξίδι στο χρόνο. Πρώτος σταθμός το 1857. Θα πάρουμε μέρος σε μια μεγάλη διαδήλωση στην Ν. Υόρκη όπου οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδηλώνουν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίες...
- Και τα κατάφεραν;
-Ας πούμε ότι αυτός ο αγώνας αποτέλεσε την αφετηρία για απόκτηση δικαιωμάτων των γυναικών στους χώρους εργασίας αλλά και στους υπόλοιπους τομείς αργότερα! Επόμενη στάση θα βρεθούμε σε μια γιορτή...
- Νομίζω πως ξέρω... στο 1909 στην πρώτη γιορτή για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας...
- Να σταματήσουμε και στο 1975...
-Τι έγινε τότε;
-Τότε αποφασίστηκε πως η ημέρα της γυναίκας θα τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ανάδειξη γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο!
-Δηλαδή κερδίσαμε την ισότητα;
- Αθώο μου κορίτσι, πιστεύεις σε θαύματα!
- Αλήθεια τώρα, τι νόημα έχει αυτό το ταξίδι που με πας σήμερα; Δεν έχουμε κατακτήσει την ισότητα των ευκαιριών; Σπουδάζουμε, δουλεύουμε έχουμε διευθυντικές θέσεις. Έχουμε εκπροσώπους σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, τι άλλο θέλουμε πια;
-Σίγουρα έχουν γίνει σπουδαία βήματα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να αλλάξουν. Ας επιστρέψουμε στο 2021... Το ξέρεις ότι σε πολλά μέρη του κόσμου οι γυναίκες δεν έχουν ακόμα αγαθά που απολαμβάνουμε εμείς;
-Πράγματι... Στην Σαουδική Αραβία για παράδειγμα οι γυναίκες μόλις πριν λίγα χρόνια απέκτησαν δικαιώματα ψήφου και τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα!
- Δεν είναι μόνο τα αξιώματα. Είναι και οι απλές καθημερινές ελευθερίες που μπορεί εμείς να τις θεωρούμε δεδομένες και συνταγματικά κατοχυρωμένες αλλά σε κάποιες χώρες να μην μπορούν να το ζήσουν και να διώκονται γι’ αυτό.
- Όπως
- Όπως μια βόλτα ασυνόδευτες
Το να βγει κάποια μόνη ή παρέα με μια φίλη να γελάσει να χορέψει . Εδώ για παράδειγμα έχουμε την επιλογή να δουλέψουμε να σπουδάσουμε , να δημιουργήσουμε οικογένειά... Καλά βέβαια... Κι εμείς που τα απολαμβάνουμε χρόνια τώρα, μισές δουλειές...
-Τι εννοείς; πολλές γυναίκες έχουν σημαντικές θέσεις...
- Ναι έχουμε γυναίκες βουλευτές υπουργούς αρχηγούς κομμάτων και πρόσφατα τη πρώτη Ελληνίδα πρόεδρο της δημοκρατίας αλλά το αξίωμα από μόνο του δεν αρκεί.
- Και σε άλλους τομείς νομίζω πως υστερούμε ακόμα... Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να παλεύουν για τα δικαιώματα μας. Στους χώρους εργασίας να υπάρχουν ίσες αμοιβές, προστασία από σωματική , σεξουαλική, λεκτική βία. Θέλουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καλύτερο μισθό, αναγνώριση προϋπηρεσίας, τριετίες πληρωμένες υπερωρίες.
-Ακριβώς. Ούτε καν μας δίνεται η ευκαιρία με την ίδια ευκολία που θα δοθεί σε έναν άντρα. Πόσες φορές δεν έχει υπάρξει γυναίκα υποψήφια με πολύ καλό βιογραφικό η οποία εν τέλει "δεν πληρούσε τα κριτήρια για την θέση" ;
- Επίσης υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων στην κοινωνία που παραμένει βαθύτατα αναχρονιστική και συντηρητική που ακόμα και στα θύματα βιασμών πρώτα κοιτάζουν το ύψος της φούστας και μετα κατακρίνουν τον βιαστή
- Σε όλο τον κόσμο πάνω από το 1/3 των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία.
- Ακόμα και σήμερα να φανταστείς υπάρχουν γονείς που τους κακοφαίνεται αν αποκτήσουν κορίτσι.
- Ευτυχώς δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχουν και οι λεγόμενοι κοριτσοπατέρες που διαμορφώνουν ένα νέο κίνημα ανδρών φεμινιστών.
- Νομίζω πως είναι σημαντικό τη μέρα αυτή να θυμηθούμε γυναίκες που συνέδεσαν το όνομα τους με τον αγώνα για τα δικαιώματα μας.
Η κόκκινη Ρόζα
Το 1919 ο Μπέρτολντ Μπρεχτ έγραψε για την Ρόζα Λούξεμπουργκ
Η Κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή
Κανείς δεν ξέρει πού το κορμί της παραχώσαν
Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς
Γι' αυτό κι οι πλούσιοι τη σκοτώσαν
Φράνκα Ράμε
Ιταλίδα ηθοποιός του θεάτρου,
συγγραφέας και πολιτική ακτιβίστρια στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Υπήρξε σύζυγος του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο, με τον οποίο μοιράστηκε τα
θεατρικά του οράματα.
Τα έργα της (Grasso e bello, Tutta casa, letto e chiesa) έχουν καυστικό λόγο σε μορφή μονολόγου και φεμινιστικό περιεχόμενο.
Σιμόν ντε Μποβουάρ
Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Υπήρξε σύντροφος του διάσημου υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Το γνωστότερο έργο της υπήρξε «Το δεύτερο φύλο», μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών
Μαλάλα Γιουσαφζάι
Γεννήθηκε το 1997 στο Πακιστάν. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει για τη ζωή στο βορειοδυτικό Πακιστάν όπου απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση.
Η απόπειρα δολοφονίας της τον Οκτώβριο του 2012 ,προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2014 σε ηλικία 17 ετών της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Ούρσουλα Λε Γκεν
Ο Αναρχικός των Δύο Κόσμων ένα από τα ωραιότερα πολιτικά μυθιστορήματα, και αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες μελέτες της Πολιτικής στο χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας και παράλληλα είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη της εξέλιξης της σκέψης ενός επιστήμονα. Η αποστασιοποίηση που παρατηρείται σε πολλά μέρη του έργου βοηθά ακόμα περισσότερο τον αναγνώστη στην ψύχραιμη εκτίμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Καλλιρρόη Παρρέν
Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, το 1887 άρχισε να εκδίδει την Εφημερίς των Κυριών που συντάσσονταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά. Η εφημερίδα αυτή συνέχισε να εκδίδεται για τριάντα σχεδόν χρόνια. Το 1918 η Καλλιρρόη εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα. Στόχος της εφημερίδας ήταν να εισάγει και στην Ελλάδα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς που ήδη απασχολούσαν τις γυναίκες των δυτικοευρωπαϊκών κρατών και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των γυναικών της τότε εποχής.
Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς να κυνηγήσεις τα όνειρα σου.
Εσύ αποφασίζεις για τη ζωή σου.