Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δίνοντας τους πλέον την χαριστική βολή! Μετά από σχεδόν δέκα μήνες αβεβαιότητας και αγωνίας, οι γιορτές των  Χριστουγέννων αποτελούσαν την τελευταία ελπίδα ανάσας μιας και κατά την εορταστική περίοδο τα καταστήματα σημειώνουν έως και το 40% του ετήσιου τζίρου τους.

Το δεύτερο καθολικό lockdown μετράει ήδη ενάμιση μήνα και η μόνη λύση που κατάφεραν να σκεφτούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την στήριξη των επιχειρήσεων είναι το άνοιγμα της αγοράς με την μέθοδο click away! Click away ή αλλιώς ¨Μολών Λαβέ¨ μιας και η μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση από την υπάρχουσα κατάσταση είναι η αποσυμπίεση των εταιρειών ταχυμεταφοράς και η παραλαβή των παραγγελιών από τους ίδιους τους πελάτες. Ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς επηρεασμένος από τις συχνές επισκέψεις του στο εξωτερικό, μπερδεύει το ποια χώρα κυβερνάει και αγνοεί την εγχώρια πραγματικότητα. Στην χώρα μας οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κατάστημα e-shop είναι ελάχιστες επί του συνόλου. Συγκεκριμένα, από τις 850.000 επιχειρήσεις μόνο οι 15.000 διαθέτουν e-shop και από αυτές λειτουργούν μόνο οι 7.000 Το αγνοεί ή αδιαφορεί?

Βέβαια οι φωστήρες του οικονομικού του επιτελείου πρότειναν και δεύτερη επιλογή ως εναλλακτική, αυτή των τηλεφωνικών παραγγελιών. Αναρωτήθηκαν, άραγε, πως γίνεται ένας πελάτης να εμπιστευτεί, να επιλέξει και εν τέλει να παραγγείλει ένα προϊόν το οποίο δεν έχει δει ή δοκιμάσει? Αλλά ακόμα και στα προϊόντα που πιθανώς αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να λειτουργήσει, η διαδικασία παραγγελία-πληρωμή-μετακίνηση-παραλαβή είναι τόσο περίπλοκη για τους απλούς πολίτες όπου είναι σχεδόν βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πληθώρα προστίμων τόσο σε πελάτες όσο και σε επαγγελματίες. Για ακόμα μια φορά το μέτρο ενισχύει τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, για ακόμα μια φορά το μόνο ταμείο που θα ενισχυθεί θα είναι το κρατικό (πρόστιμα)!

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις ¨όλοι μαζί στην κρίση, όλοι μαζί στην έξοδο της κρίσης¨ ούτε τώρα θα βρουν εφαρμογή. Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατάφεραν να αντέξουν τα μνημόνια και την πρώτη καραντίνα, μετρούν μέρες για το οριστικό λουκέτο. Σύμφωνα με επίσημες έρευνες επιμελητηρίων οι επιχειρήσεις οι οποίες προβλέπεται πως δεν θα αντέξουν αν δεν λάβουν άμεση και ουσιαστική στήριξη από το κράτος ξεπερνούν τις 150.000. Σε αντίστοιχη τροχιά κινούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι! Επαγγελματίες οι οποίοι λειτουργούν με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών έχουν υποστεί, και θα εξακολουθήσουν, μεγάλο πλήγμα γιατί παρ’ όλο που δεν έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση τζίρου λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Ούτε για αυτούς η κυβέρνηση των αρίστων δεν κατάφερε να βρει μια ουσιαστική λύση!  Όπως ήταν αναμενόμενο, η φωνή και οι διαμαρτυρίες τους δεν βρίσκουν απήχηση! Ένας ¨επιθανάτιος ρόγχος¨  ανίκανος να χαλάσει τις ανέμελες στιγμές του κ. Μητσοτάκη μιας και το αφήγημα για ευθύνη πολιτών καλά κρατεί από τα φιλικά  προσκείμενα σε αυτόν ΜΜΕ. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πχ Γερμανία και Γαλλία, το κράτος έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου που έχασαν οι επιχειρήσεις εξαιτίας του lockdown, στην Ελλάδα οι κυβερνώντες αρκέστηκαν σε επιδότηση με μορφή δανείου, αναστολή πληρωμών και εμπαιγμούς τύπου voucher και click away!

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προτείνει διαρκώς μέτρα τόνωσης της οικονομίας και  ζητά επίμονα η κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά, με ρευστότητα και όχι με αναστολές εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Να μετατρέψει την επιστρεπτέα ενίσχυση σε μη επιστρεπτέα. Να αναλάβει να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων ώστε και ρευστότητα να υπάρξει στην αγορά, και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν μια σημαντική ενίσχυση, και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Στον Νομό Ηλείας οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι είτε μονοπρόσωπες είτε οικογενειακές. Επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν καταθέσεις χιλιάδων ευρώ, δεν κρύβονται πίσω από offshore, δεν δανείζονται από τις τράπεζες εκατομμύρια ούτε έχουν την δυνατότητα διαγραφής χρεών! Επαγγελματίες οι οποίοι παλεύουν για το ¨ζην¨, γιατί το ¨ευ ζην¨ αποτελεί για αυτούς όνειρο θερινής νυκτός! Αλλά ακόμα και αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα τους για επιβίωση καταπατάται από την παρούσα κυβέρνηση ξανά και ξανά!

Καπιταλισμός και ζωή δεν συμβαδίζουν… Μόνη λύση, η ανατροπή του καπιταλιστικού καθεστώτος και η εξάλειψη των αντίστοιχων τακτικών. Μόνη ατομική ευθύνη, ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και σωστές πολιτικές επιλογές!