Η αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης, έναντι της ιδιωτικής υπέστη ένα ακόμα πλήγμα.
Με τροπολογία που ψηφίστηκε στις 17/12/20 στη Βουλή,
το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
υποχρεώνονται να εγγράφουν αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.
Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.
Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας προχωρά επίσης με γοργούς ρυθμούς καθώς η καταστολή σε όλους τους τομείς είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης αυτής.
Αλλαγές έρχονται, όμως, και στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας, εν μέσω πανδημίας, διαλύει τη δημόσια παιδεία και αφήνει έκθετους μαθητές, απόφοιτους και εκπαιδευτικούς λίγους μήνες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Στους δρόμους βγαίνουν οι μαθητές ενάντια στα σχέδια Κεραμέως σε μαθητικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 23/12, ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές.
Φέτος, εκτός από την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η οποία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με συντελεστές 0,65 έως 1,10 επί του μέσου όρου και ανά επιστημονικό πεδίο και μάθημα βαρύτητας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως και του υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη, προχωρά στην εφαρμογή, ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση μέσω της συμπλήρωσης δύο μηχανογραφικών δελτίων.
Μάλιστα οι επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο, που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα είναι μειωμένες με αριθμό πεπερασμένο με τις πηγές του υπουργείου να εστιάζουν στις 10 επιλογές ανά υποψήφιο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα τεθεί όριο στις επιλογές που θα κάνει ο υποψήφιος κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του δελτίου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει οριζόντια μείωση των εισακτέων ανεξάρτητα από τα μόρια τα οποία έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος.
Παράδειγμα, ένας υποψήφιος που έχει συγκεντρώσει 15.000 μόρια μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του όσες σχολές επιθυμεί σύμφωνα με το τρέχον σύστημα εισαγωγής, με το νέο σύστημα περιορίζοντας τις επιλογές περιορίζονται σημαντικά και τις πιθανότητες εισαγωγής.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού κατά μια έννοια θα έχει κοινά στοιχεία με τη συμπλήρωση δελτίου τζόκερ καθώς οι φετινοί υποψήφιοι βαδίζουν στα τυφλά.
Επίσης, η δυνατότητα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια από τους απόφοιτους ΙΕΚ υπόσχεται δεύτερες ευκαιρίες σε μαθητές ενώ στην πραγματικότητα στοχεύει στον διχασμό, στην σφαγή για μία θέση σε ένα τμήμα με απώτερο στόχο την περαιτέρω ισοπέδωση της δημόσιας παιδείας και στροφής του κόσμου στην ιδιωτική εκπαίδευση που δίνει πλέον ίσα δικαιώματα σε λιγότερο χρόνο φοίτησης.
Την ίδια στιγμή η υπουργός παιδείας κ. Κεραμέως σχεδιάζει αλλαγές στον χάρτη των πανεπιστημίων κάτι που διαφαίνεται ως νέο σχέδιο Αθηνά- συρρίκνωση και υποβάθμιση τμημάτων των πανεπιστημίων ενώ τα σχέδια για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων της προηγούμενης κυβέρνησης απλά πήγαν στον κάλαθο των «αχρήστων» από την καινούρια ηγεσία.
Συγκεκριμένα, 37 νέα τμήματα που ήταν να λειτουργήσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έχουν ήδη καταργηθεί. Μεταξύ αυτών και η σχολή ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, ενώ το μέλλον των δύο σχολών του νομού μας, Μουσειολογίας και Γεωπονίας, διαφαίνεται θολό καθώς οι δηλώσεις του νέου Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών κου Μπούρα αφήνουν αιχμές για μεταφορά τους σε άλλη πόλη και συγχώνευση τους με άλλα τμήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική συμμαχία στο πλευρό των νέων που αγωνίζονται και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Στις επάλξεις λοιπόν!!!